ZURIZA (Navarra)
Resumir en poques paraules tot el que representa el campament social de la Colla Excursionista Cassanenca té la seva dificultat. És una setmana molt intensa i plena de vivències en plena natura.
Aquest any, l’emplaçament que ens ha acollit ha estat la localitat de Zuriza, ubicada al Parque Natural de los Valles Occidentales, a la vall de Ansó, Huesca. Un entorn preciós al límit occidental dels pirineus. Un total de 15 famílies amb infants i joves d’entre 1 i 16 anys hi hem conviscut durant 6 dies. L’activitat principal dels campaments, com no pot ser cap altra és l’excursionisme. Les excursions que hem fet han estat una descoberta per la vall on està situat el Refugio de Linza, excursió per el Pla de Tacheras i cim de Chipeta Alto (2175 m), itinerari per la Via Romana i Selva de Oza, cim de La mesa de los tres reyes ( 2444 m ) el pic més alt de Navarra i Euskal Herria i excursió al pico de Arlas (2044 m) entre les valls de Roncal i Belagua.
Activats tots els protocols de seguretat, certificats, tests d’antígens, hem tingut poques baixes i durant una setmana ens hem mogut per les valls de Ansó, Hecho i Belagua i com indica el pic de La Mesa de los tres reyes, hem estat en territori límit entre Aragó, Navarra i França (Béarn). Una altra activitat remarcable ha estat la Via Ferrata del pico Articalena, a la vall de Hecho amb unes vistes formidables al Castillo de Acher. La cantera aventurera va gaudir d’allò més fent la via, que vàrem fer en diferents torns entre els infants i joves acompanyats d’adults.
«El Social», com ja anomenem el campament familiar de «La Colla» és molt més que això. Al llarg de les excursions alguns infants recullen mores i fruits silvestres per a fer-ne melmelada, d’altres recol·lecten esquelets d’animals que els voltors han deixat ben llimats, els biòlegs experts ens fan pedagogia de la fauna i flora que anem trobant, les persones adultes ens posem al dia de les nostres coses o parlem i riem per veure qui la diu més grossa, si trobem una gorga, ens hi posem tal com vàrem venir al món i arribem al càmping amb el sol a la cara i a punt per fer l’esperada cerveseta amb patates. Llavors arriba torn de dutxes, jocs de cartes i «buti», bàdminton i fins i tot aquest any hem seguit amb sessions de ioga i hem incorporat Zumba. Tot això mentre fem temps i el servei del sopar va pelant patates o fent un sofregit. Per si fos poc, després de sopar arrenquem amb les guitarres, cançons i coreografies. Ah! I per no trencar la dinàmica dels darrers anys, la darrera nit és nit de gal·la, amb fideuà, joc de nit i bivac per part de les adolescents.
Està clar, que un campament d’aquestes dimensions no pot funcionar sense una gran organització i una logística impecable. «El Social» compta ja amb 40 anys de tradició per la que hi han anat passant diverses generacions de famílies i el relleu es va passant juntament amb tota la organització que comporta. La predisposició de les famílies i de de tothom que hi participa és cabdal. És per això que hem d’estar molt agraïdes de tota aquesta trajectòria i que any rere any puguem gaudir del «Social» i que per molts anys més es pugui fer!
Text: Glòria Matas